A Music Party, 1864, by Arthur Hughes (1832-1915) Избирайте укрепваща ума музика

...
A Music Party, 1864, by Arthur Hughes (1832-1915) Избирайте укрепваща ума музика
Коментари Харесай

Добрата музика подобрява психичната функция ♥ Д-р Нийл НЕДЛИ

A Music Party, 1864, by Arthur Hughes (1832-1915)

Избирайте укрепваща мозъка музика

Когато Монреалският университет проучил техниките за сканиране на мозъка, с цел да учи мозъчната интензивност по време на музикални задания, учените стигнали до заключението, че свиренето по ноти и изпълняването на музика „ задействат области във всичките четири дяла на мозъчната кора “ и „ елементи от дребния мозък също се задействат по време на тези задания “. Чрез мозъчно сканиране учени в Лайпциг са разкрили, че музикантите имат по-дълъг слепоочен дял - област от мозъка, обвързвана с уменията за четене. Също по този начин те имат по-дебело мазолесто тяло - нервните нишки, които свързват двете половини на мозъка. В Роуд Айлънд друго изследване демонстрира, че поредното музикално образование по изкуство и музика, включено в учебната стратегия, усъвършенства уменията по четене и писане на децата. Учени от Университета на Торонто са открили, че за една година децата, които вървят на уроци по музика, имат покачване на коефициента на просветеност спрямо тези, които не вървят. Този прогрес като че ли не бил обвързван с музикалната даровитост на децата. Именно музикалните им занимания, а не геният имали значение.

Някои хора избират да опростяват въпроса „ какво е добра музика? “ като класифицират цялата религиозна или класическа музика като най-хубавата. Обаче не е безвредно да вършим прибързани изводи. Има доста облагородяващи религиозни хвалебствени песни, само че огромна част от музиката с „ набожен “ етикет е изпълнена с хипнотични, потискащи челния дял, повтарящи се ритми. Фактът, че една ария има претенциите за набожност, не значи автоматизирано, че ще бъде добра за мозъка ви.

Прибързаните изводи не са безвредни и в царството на класическата музика. Историята рапортува, че някои композитори на класическа музика са страдали от меланхолия или умствена неустойчивост. Музиката е израз на страст, което изяснява за какво мрачните душевни положения също могат да бъдат ясно изобразени в дисонантен, внезапен, провокиращ, прекален минор, или в тревожните композиции на умствено неуравновесени музиканти.

Най-добрата музика за оптимално действие на душeвността дава отговор на няколко математически правила - правила, които карат мозъка да се усеща спокоен, поощрен и в сигурност. Бароковата класическа музика, която е проведена и мелодична, е един от жанровете, който дава отговор на тези правила. Има нещо „ усъвършенстващо “, успокояващо, добре премерено и проведено в „ Канон “ на Пахелбел, което основава възприятие на мира и почивка в слушателите. За разлика от него музиката, която върви срещу разпоредбите, може да докара до нервно положение на напрежение, угнетяване на челния дял или еуфорично пристрастяване.

Вероятно това е една от аргументите Библията постоянно да приказва за арфи по отношение на небесната музика. Арфите, които са мелодични и успокояващи, не могат да изненадат сетивата със завладяваща мощ или темп. Една от обичаните ми авторки написа за това каква може да е небесната музика. Тя разказва елементарни песни на възхвала, изпети с натурален звук (за разлика от удължени, провлечени тонове и оперно пеене), а също приказва за думи, произнесени ясно, с музикален звук, изпети от сърце с дух, схващане и посвещение. „ Преобладаващият звук на небето е благодарственият дух “ - написа тя, и тематиките на песните са обич, възхвала, прослава на Бога и благодарности за невероятната хубост на творението. Хвалебните песни са жива връзка с Бога, дейно средство за опозиция против злото и скъп метод за втълпяване на духовните истини в душата.

Добрата музика реализира положително равновесие сред главните детайли мелодия, естетика и темп, които са подчертани тъкмо в този ред. Освен това е необходим синергизъм сред типовете акомпанименти. Прекалено огромното акцентиране върху увеличени или умалени тризвучия може да докара до умствено напрежение и липса на изясненост - факт, който джазовите музиканти схващат добре и ползват с огромен триумф.

Освен това тактуването и темпото на ритъма, както и детайлите на силата на звука и височината на тона засягат прочувственото влияние на музиката. Макар че е допустимо от време на време красивата оркестрова музика да се отклони от естествения баланс, с цел да се изтъкне геният на композитора или сръчността на музикантите, тя постоянно би трябвало да се връща към равновесието.

Несъответствие сред музиката и думите може да докара до комплициране. Въпреки смисъла на думите самата музика въпреки всичко е главното изразно средство. Влагането на религиозни думи в дискотечната музика не трансформира изключително крайния резултат. Носителят на посланието е първо мелодията, а не думите. Това е една област, където кънтри музиката - с нейното печално акцентиране върху алкохолизма и брачната невярност - се оправя добре. Тъжната музика постоянно подхожда на печалния език.

Избрано от: „ Изгубеното изкуство на мисленето “, Д-р Нийл Недли, изд. Нов живот, София 2018
Картина: A Music Party, 1864, by Arthur Hughes (1832-1915); chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР